Grootste vernieuwing aan Exchange 2003 middels het langverwachte Service Pack is de ondersteuning voor het afleveren van e-mail op mobiele apparaten.

Voorheen verzond Microsoft een sms-bericht naar een mobiel apparaat om een nieuw mailbericht aan te kondigen. Het apparaat haalde hierna automatisch het bericht van de server op.

Door de toevoeging van zogenoemde push-technologie wordt mail automatisch bij het mobiele apparaat afgeleverd via een http-verbinding. Microsoft ziet SP2 dan ook als een alternatief voor Blackberry's met extra voordelen, waaronder het niet hoeven aanschaffen van extra middleware.

Behalve de nieuwe mobiele functies, bevat SP2 ook nieuwe bescherming tegen spamberichten - onder meer door de toegevoegde ondersteuning voor Sender ID - en extra beveiligingsmogelijkheden voor verloren apparaten. Via de zogenoemde Remote Wipe-functie kan bijvoorbeeld alle data op een apparaat op afstand worden gewist.

Geduld

Bedrijven die hun werknemers overigens willen voorzien van de push-technologie, moeten nog even geduld hebben. Apparaten hebben namelijk Microsofts Messaging & Security Pack (MSFP) voor Windows Mobile 5.0 nodig. Deze software is pas volgende maand beschikbaar.

Hoewel apparaten met Windows Mobile 5.0 kunnen worden voorzien van MSFP, zijn gebruikers voor deze update afhankelijk van de fabrikant van het bewuste apparaat. Nieuwe apparaten die de MSFP standaard ondersteunen, verschijnen niet eerder dan begin volgend jaar.