De softwarefabrikant heeft maandag bekendgemaakt Sender ID vrij te zullen geven onder zijn open specification promise (ops). Hiermee krijgen ontwikkelaars en bedrijven die het formaat willen gebruiken, onbeperkt en vrij toegang tot alle benodigde specificaties en protocollen. Bovendien geeft Microsoft de garantie dat iedereen dit kan doen zonder risico te lopen daarvoor te worden aangeklaagd.

Microsoft introduceerde de osp enkele weken geleden. Deze licentievorm is de enige variant die volledig gratis en open is. Bij de introductie maakte de softwarefabrikant al bekend het xml-formaat van Office 2007 en enkele tientallen webservices via de osp-licentie te zullen publiceren.

Sender ID

Sender ID is een combinatie van twee technologie├źn: Caller ID van Microsoft en het Sender Policy Framework van Meng Wong, oprichter van mailprovider Pobox.com. De technologie is vergelijkbaar met nummerweergave waarbij mensen zien wie er belt en de keus hebben om het telefoontje te beantwoorden.

De ontvangende kant van de mailserver moet echter zodanig zijn ingesteld dat deze bij 'binnenkomst' van een mailtje verifieert of het bewuste mailadres gekoppeld is aan het verzendende ip-adres.

Weerstand

Microsoft heeft al de nodige tegenslagen gehad met Sender ID. Hoewel het bedrijf er hoge verwachtingen van had, stuitte de technologie op veel weerstand.

Grootste struikelblok was de serie patenten die Microsoft rondom Sender ID heeft aangevraagd. Volgens critici, waaronder mensen van Linux-distributeur Debian en de Apache Foundation, staat de licentiepolitiek van Microsoft lijnrecht tegenover de open-sourcegedachte en open internetstandaarden.

Dit was zelfs een van de redenen voor de Internet Engineering Task Force (IETF) om Sender ID niet als standaard te erkennen, zoals Microsoft graag had gezien. Bron: Techworld