Microsoft garandeert geen updates van anti-viruspakket Security Essentials na 8 april 2014. Op die dag beëindigt het de support voor de nog altijd veelgebruikte Windows XP. Redmond waarschuwt al langer voor de gevaren voor XP-plakkers, die een zeer aantrekkelijk doelwit worden van malwaremakers.

Security Essentials is sinds 2009 de gratis meegeleverde virusscanner van Microsoft. “Het draaien van antivirus op een besturingssysteem dat geen support meer krijgt is geen adequate oplossing bij het beschermen tegen bedreigingen”, luidt het statement van een Microsoft-woordvoerder tegenover techsite ZDNet. “Microsoft geeft geen garanties voor updates van onze antimalware signature en engine na 8 april 2014.”

Hoe gevaarlijk is blijven plakken bij XP? Computerworld.nl zet de risico's uiteen.

Verwacht wordt dat veel organisaties na april 2014 nog worstelen met de migratie vanaf XP. In dat licht liet bijvoorbeeld Google al weten dat zij de Chrome-browser nog minimaal een jaar ondersteunen.

Microsoft liet al doorschemeren dat blijven ondersteunen wat hen betreft geen enkele zin heeft. “Als de operationele security van het platform niet afdoende is, helpt antivirussoftware ook niet meer. Het is alsof je een huis op drijfzand bouwt. Het huis is stevig genoeg, maar met het fundament is het goed mis”, zei directeur Tim Rains van Microsofts Trustworthy Computing vorige week nog tegen Computerworld.nl.