De rechtszaak over een aanbesteding van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ontaardt in een moddergevecht tussen Microsoft en Google. Uit vrijgegeven rechtbankdocumenten blijkt dat Google’s Apps for Goverment nog helemaal niet FISMA gecertificeerd is, terwijl Google dat wel claimt.

De reguliere versie voor bedrijven, Apps Premier, heeft medio 2010 al wel het FISMA certificaat gekregen. Maar Apps for Government is een aparte cloudinfrastructuur exclusief voor Amerikaanse overheidsdiensten en dient dus ook apart te worden gecertifceerd. En dat certificeringsproces is nog bezig.

Microsoft FUD

Kortom, Google misleidt overheden met valse securityclaims, vindt Microsoft. Onzin, zegt Google, onze bestaande Apps-diensten zijn al wel gecertifceerd, dus dat geldt dan eigenlijk ook voor de overheidscloud, want die is alleen nóg veiliger. Het gaat dus niet om een nieuw FISMA-certificaat, maar om een update van de bestaande. Bovendien, de cloud van Microsoft, BPOS, is zelf niet eens FISMA gecertificeerd, dus waar zeurt Microsoft nou over, vindt Google.

Enorme belangen

De kwestie lijkt triviaal, maar de belangen zijn gigantisch. Naar verwachting zal binnen afzienbare tijd een meerderheid van alle overheidsdiensten een of meer cloudiensten afnemen. De overheid is veruit de grootste klant in de ict-markt.

Vandaar ook dat Google afgelopen november een rechtszaak begon. Volgens het concern was de tender van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken oneerlijk, omdat het Microsoft BPOS voortrok. Een van de belangrijkste criteria in deze aanbesteding is beveiliging.