Volgens werknemers is Google bezig met het uitfaseren van Windows naar veiliger besturingssystemen als Mac OS X, Linux en Chrome OS. Dat schreef de Financial Times Gisteren. De reactie van Microsoft ligt voor de hand: Onze beveiliging is beter dan je denkt, en die van hun is niet zo best, als je het goed bekijkt.

Beveiliging van Microsoft

Brandon LeBlanc verdedigt in een post op het Windows Blog de beveiliging van Microsoft. Hij stelt dat Microsoft, als het aankomt op het tegenhouden van malware, veel beter is geworden dan het vroeger was. “Als het aankomt op beveiliging, dan moeten zelfs hackers toegeven dat wij onze producten veel beter beveiligen dan anderen. En niet alleen hackers zeggen dat; invloedrijke industrieleiders, zoals Cisco, vertellen ons regelmatig dat onze focus en investeringen die van anderen te boven gaan”, schrijft LeBlanc.

Google en Apple

Eerder heeft hij de bal al op de helft van Google teruggeschopt, door linken naar een artikel van Mashable, waarin staat dat Yale University de overstap naar Gmail heeft uitgesteld vanwege twijfels over de beveiliging. Ook Apple krijgt een veeg uit de pan, met een link naar een InfoWorld-artikel, waarin staat dat de Mac populairder wordt bij hackers.

Experts wijzen er intussen op dat Mac-software alleen een schijn van veiligheid heeft. Maar die schijn heeft het vooral omdat het niet aantrekkelijk is voor massale aanvallen, aangezien het veel minder wordt gebruikt dan Windows. De Aurora-aanvallen van vorig jaar waren echter gerichte aanvallen, en dan is Mac OS X ineens veel aantrekkelijker. Tijdens de Pwn2Own wedstrijden wordt de volledig gepatchte Mac OS X machine al jaren achter elkaar snel gehackt. De aanvaller hoeft de gebruiker alleen maar op een link te laten klikken, en dat is precies waar gerichte aanvallen om draaien. Die richten zich op mensen in plaats van op besturingssystemen.

Daarnaast werd Google vorig jaar aangevallen door een lek in Internet Explorer 6. Microsoft doet intussen verwoedde pogingen om die verouderde en onveilige browser van het internet te halen. Het is Google aan te rekenen dat het die browser op meer machines gebruikte dan alleen testbakken.

PR stunt

LeBlanc heeft dus zeker een punt. Geen enkel besturingssysteem is 100 procent veilig en overstappen naar Mac heeft dus eigenlijk geen zin. Daarnaast is het goed mogelijk dat het plan om Windows uit te faseren – een plan dat overigens niet door officials naar buiten is gebracht – een stiekeme PR stunt is om de beveiligingskracht te onderstrepen van de eigen besturingssystemen, Android en Chrome OS.

Maar uiteindelijk heeft Microsoft zijn slechte naam wat betreft beveiliging helemaal aan zichzelf te wijten, omdat vroegere versies van Windows en Internet Explorer natte dromen waren voor hackers. En zelfs als Redmond terugkomt van zijn onveilige wegen, dan nog kunnen de concurrenten het malware-vriendelijke imago van Windows naar believen uitbuiten.

Bron: Techworld