Nog deze week verschijnt de Engelstalige versie van service pack 2 (SP2) op de site van Microsoft. De software zal in stappen ook in 24 andere talen, waaronder het Nederlands, verschijnen. Dit zal in ieder geval binnen twee maanden gebeuren, verzekert het softwarebedrijf. De download is tussen de 80 en 100 MB groot. Voor wie geen goede of een heel trage internetverbinding heeft, zal Microsoft gratis cd's verspreiden met de patch. Microsoft verwacht dat het service pack op ongeveer honderd miljoen pc's geïnstalleerd zal worden. Voor bedrijven komt één dezer dagen een netwerkversie van het service pack uit. Ook onder retailers die nieuwe pc's van Dell, Hewlett-Packard en IBM verkopen met Windows XP, zal SP2 worden verdeeld.

Beveiliging

Service pack 2 bevat een aantal nieuwe veiligheidsmaatregelen, waaronder een verbeterde firewall. Zo wordt Windows voorzien van het zogeheten Windows Security Center waarbij gebruikers de status van hun firewall of antivirussoftware kunnen controleren. De update moet de beveiliging van het netwerk, het geheugen, e-mail en browsing verbeteren. De browser Internet Explorer krijgt bijvoorbeeld een popup-blocker die na installatie standaard aanstaat. Maar SP2 is meer dan een `superpatch'. De software past zoveel aan het systeem aan dat sommige programma's problemen kunnen geven. Zo waarschuwt Microsoft dat gebruikers van zijn crm-pakket (customer relations management) problemen kunnen ondervinden na installatie van SP2. Op zijn site heeft Microsoft reeds een patch (reparatiesoftware) gepubliceerd om dit probleem te ondervangen. Hoewel Microsoft al zijn klanten aanraadt het service pack zo snel mogelijk te installeren, geeft IBM, één van de grotere klanten van Microsoft, hier voorlopig nog geen gehoor aan. In een interne mededeling wordt werknemers geadviseerd de patch nog niet te installeren. Het bedrijf zegt de patch eerst grondig te willen testen. IBM is een bedrijf met ongeveer 400.000 pc's.

Uitstel

Microsoft heeft veel werk gehad aan het ontwikkelen van de update voor Windows XP. De komst van de software werd diverse keren uitgesteld. Ook het volgende grote besturingssysteem van Windows, Longhorn, service pack 1 voor Windows Server 2003 en de 64-bits versie van Windows XP zijn uitgesteld vanwege de productie van SP2. Aanleiding voor SP2 is onder meer de uitbraak van de MSBlaster-worm geweest. Dit netwerkvirus stak vorig jaar augustus de kop op en maakte gebruik van een rpc-lek (remote procedure calls) in Windows XP, Windows NT 4.0 en Windows Server 2003. In juli 2003 had Microsoft daarvoor al een patch gepubliceerd, maar omdat veel systeembeheerders dit lek niet hadden gedicht, kon het zich maandenlang verspreiden.