Vorige week meldde het Duitse AV-test op basis van een eigen onderzoek van anderhalf jaar dat Bing in zijn zoekresultaten vijf keer vaker verwijst naar malwarepagina's dan Google. Microsoft bestrijdt het onderzoek in een weblogbericht. De onderzoekers zouden een verkeerde methodiek hebben gebruikt.

Volgens Microsoft voerden ze zoekopdrachten uit via de API van Bing in plaats van direct op Bing.com. Hierdoor zouden ze Bings waarschuwingssysteem voor malware hebben omzeild. "Bing voorkomt wel degelijk dat klanten op door malware besmette sites klikken door bij die links een waarschuwing te tonen", schrijft Bing-manager David Felstead.

Niet uit zoekindex

Microsoft verwijdert volgens Felstead mogelijk kwaadaardige sites niet uit zijn zoekindex omdat de meeste legitieme sites zijn die normaal gesproken geen malware hosten, maar dat doen omdat ze zijn gehackt. Gebruikers verwachten volgens hem wel dat de betreffende sites opduiken in de zoekresultaten.

Bing zegt dat het bij 0,04 procent van alle zoekopdrachten malwarewaarschuwingen toont. Volgens Felstead voorkomt het waarschuwingssysteem 94 procent van de kliks naar malicieuze sites.