Microsoft is in de Verenigde Staten een nieuwe ronde rechtszaken begonnen tegen dealers die illegale Microsoft-software zouden hebben verkocht. Tegelijkertijd lanceerde Redmond een nieuwe website om het publiek voor te lichten over piraterij en hoe het te herkennen.

In verschillende staten in de VS heeft Microsoft illegale kopieën van Windows, Office en andere software aan de man brengen. Het is een soort periodiek ritueel geworden tegen piraterij. Het bedrijf heeft onveranderlijk tientallen piraterijzaken onder de rechter, vooral in VS zelf.

Redmond meent miljarden mis te lopen door illegale software. Het bedrijf zegt dat één op de vijf Windows exemplaren van dubieuze origine is. Dat varieert van opzichtige handgeschreven cd-rommetjes tot professionele namaak, compleet met authenticiteitszegel en handleiding. Microsoft heeft er op de nieuwe voorlichtingssite daarom een heuse galerie aan gewijd, zodat ook naïeve consumenten de verschillende imitaties uit elkaar te houden.

Naast het opjagen van piraten schaaft Microsoft al jaren aan technologie om illegale kopieën te belemmeren, ondermeer met de omstreden Windows Genuine Advantage-tool, die de computer scant op clandestiene softwareklonen.