Tot nu toe werd er voor afzonderlijke gaten een patch geleverd, zodat beheerders Windows en andere Microsoft-producten konden patchen naar gelang de eigen prioriteiten. Vanaf oktober stapt Microsoft voor Patch Tuesday over op een maandelijkse roll-up voor Windows Server 2008 R2, Server 2012, Server 2012 R2, Windows 7 SP1 en Windows 8.1.

Einde aan W7-problematiek

Microsoft noemt een aantal redenen om af te stappen van het systeem waarbij admins bepaalden welke beveiligingspatches worden toegepast, met als hoofdreden fragmentatie van platforms. De testprocedure werd daarmee bijvoorbeeld complexer, het werd lastiger de juiste patches toe te passen en het scannen naar patches duurde langer, aldus het softwarebedrijf.

Vooral over dat laatste waren de laatste tijd behoorlijk wat klachten. Het scannen naar updates duurt in sommige Windows 7-implementaties - afhankelijk van welke patches in welke volgorde zijn toegepast - zelfs enkele uren. Computerworlds Woody Leonhard schrijft daar al enkele maanden over en heeft een permanente oplossing voor dit probleem.

Losse, enkele securitypatch

De nieuwe maandelijkse monsterpatch bevat ook de patches van eerdere maanden, om te voorkomen dat er dependency's worden gemist. (Dat was namelijk ook een van de problemen met de Windows 7-patchproblematiek.) Wel is er nog een scheiding tussen de maandelijkse totale update en een totaalupdate enkel voor beveiligingsissues. Maar ook hier zul je geen individuele patches meer vinden.