Bij deze zogenaamde scareware krijgen gebruikers het bericht dat hun computer is geïnfecteerd met een of ander gevaarlijk virus, waarna zij gratis een scanner kunnen downloaden. Deze scanner 'detecteert' inderdaad het virus, maar om het te kunnen verwijderen moet een betaalde versie van het programma worden aangeschaft. In werkelijkheid doet dit programma helemaal niets, en zijn de weergegeven resultaten van de scan niet echt.

Scammers vervolgen

Microsoft wil deze vorm van computercriminaliteit nu aanpakken en zal verkopers van deze software vervolgen op basis van de Amerikaanse Computer Spyware Act. Het is nog niet bekend op welke bedrijven Microsoft zijn pijlen richt, maar de openbaar aanklager in de staat Washington zegt in een persbericht enkele agressieve aanbieders op het oog te hebben.

Eerdere samenwerking

Microsoft en de staat Washington klaagden in 2005 beveiligingsbedrijf Secure Computer aan. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan het versturen van valse foutmeldingen om zo hun Spyware Cleaner te verkopen. De rechtszaak werd uiteindelijk geschikt waarbij Secure Computer een schadevergoeding van 1 miljoen dollar betaalde.

Mensen klikken snel op OK

Eerder deze week werd al werd aangetoond dat vervalste foutmeldingen zeer effectief zijn. Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina toonden aan dat zo'n tweederde van de gebruikers klikt op pop-ups die op foutmeldingen lijken.

Antivirus XP 2008

Openbaar aanklager Katherine Tassi van Washington roept op tot snelle actie. "Het gebruik van deze berichten is een snel groeiend probleem op internet. Oplichters worden steeds creatiever en steken steeds meer energie in het maken van berichten die er uit zien als legitieme Windows-medlingen."

Het meest agressieve programma dat op dit moment in deze categorie actief is, heet Antivirus XP 2008. Dit programma wordt zonder duidelijke notificatie geïnstalleerd, waarna intimiderende berichten gebruikers proberen te overtuigen dat zij de software moeten aanpassen. Deze software is niet alleen nutteloos, maar in sommige gevallen ook nog eens schadelijk voor de pc.