VirnetX heeft in maart al een rechtszaak tegen Microsoft gewonnen. Daarbij heeft het Amerikaanse bedrijf een schadevergoeding van 106 miljoen dollar gekregen. Microsoft is na twee jaar procederen namelijk schuldig bevonden aan moedwillige schending van twee patenten, die betrekking hebben op een technologie die neerkomt op VPN (virtual private network).

Licentie gekocht

De afkoopsom van 200 miljoen dollar die Microsoft nu betaalt, dient om de vervolgaanklacht en toekomstige aanvaringen af te kopen. VirnetX is na die eerste overwinning namelijk gelijk overgegaan tot een vervolgzaak. De eerste aanklacht betrof namelijk patentschending door Windows XP en Vista. Na het aanspannen van die zaak zijn Windows 7 en Windows Server 2008 R2 uitgekomen, die in de tweede rechtszaak op de korrel zijn genomen.

Microsoft koopt nu een licentie op de gepatenteerde VPN-technologie van VirnetX. Dat bedrijf heeft die zogeheten Gabriel-technologie naar eigen zeggen ontwikkeld voor een project van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het wil het nog op de markt gaan brengen in eigen producten, maar biedt die vooralsnog niet.

Zelf geen product

Het business model van VirnetX is volgens diens website ook gebaseerd op het verkopen van licenties voor zijn patenten. Daarmee voldoet het bedrijf aan de definitie van patenttrol; een organisatie die patenten heeft, maar die zelf geen producten op de markt heeft waar die gepatenteerde technieken in zitten.