In totaal heeft Microsoft 12 van de 27 bekende lekken in Vista gedicht. In de eerste zes maanden dat Windows XP beschikbaar was heeft het bedrijf 36 van de 39 bekende lekken gedicht.

Dit blijkt uit data die donderdag is vrijgegeven door beveiligingstopman Jeff Jones van Microsoft. Over het geheel genomen stelde hij dat Vista het wel beter doet dan XP. "De trend die je ziet bij Windows Vista is dat er minder lekken en minder kritieke lekken worden gevonden", aldus Jones.

In de eerste zes maanden dat XP op de markt werd gebracht heeft Microsoft 23 kritieke lekken in het besturingssysteem gedicht. Voor Windows Vista heeft de softwaregigant in de eerste zes maanden slechts één kritiek lek hoeven dichten. Jones beargumenteert dat Vista minder kwetsbaar was dan besturingssystemen van concurrenten als Red Hat Enterprise Linux en Mac OS X in hun eerste zes maanden.

"Dit is appels met peren vergelijken", zegt HD Moore, een van de hackers achter de populaire Metasploit-hackerskit. "Als je een beter beeld wilt, moet je kijken naar het aantal fouten in door Microsoft ontwikkelde software en in door fabrikant X ontwikkelde software. De meeste Linux-verkopers schrijven het merendeel van de pakketten niet zelf." Moore stelt dat Microsoft, om het eerlijk te houden, alle lekken die in software van derde partijen zit zou moeten meetellen.

Randy Abrams van antivirusverkoper Eset zegt dat deze statistieken pas interessant worden op het moment dat Vista populairder is dan XP en dus meer hackers gaat aantrekken.

Op basis van een eigen onderzoek over 2006 concludeerde Jones een paar dagen geleden nog dat Windows XP het veiligste besturingssysteem uit 2006 was.