Microsoft heeft tijdens de Black Hat conferentie in Las Vegas de wedstrijd Blue Hat Prize aangekondigd waarbij iedereen met nieuwe ideeën kan komen op het gebied van computerbeveiliging. De softwaregigant is op zoek naar “innovatieve technologie" op beveiligingsgebied, waarbij de computer actief en real-time wordt beschermd door een brede verdedigingslaag.

Bescherming tegen exploits

De nieuwe technologie moet voorkomen dat aanvallers gebruik maken van bugs in de software die het mogelijk maken via exploits de computer over te nemen. Microsoft heeft daarvoor tot nu toe wel software voor ontwikkeld, maar dat aanbod is vrij gefragmenteerd. Daar moet nu een alomvattende technologie voor in de plaats komen, vindt Microsoft.

Het idee voor de wedstrijd kwam vanwege “het succes van ons Microsoft Active Protection Programs", schrijft Matt Thomlinson, de algemeen directeur van de Trustworthy Computing Group van Microsoft, op zijn blog. In dat MAPP werken professionals in de security-industrie samen. “We willen geen zoektocht naar losse bugs, maar we zoeken naar innovatieve oplossingen die hele groepen van aanvallen kunnen afslaan."

Losse bugs

Facebook kondigde vorige week aan beloningen uit te loven voor mensen die losse bugs rapporteren. Dit in navolging van onder meer Mozilla. Microsoft volgt hierin dus een andere weg. “Dit is de eerste en grootste beloning ooit door Microsoft beschikbaar gesteld voor defensieve computerbeveiligingstechnologie", schrijft Thomlinson verder.

Naast een eerste prijs van 200.000 dollar heeft Microsoft voor de tweede prijs een bedrag van 50.000 dollar klaar staan. Degene die derde wordt krijgt een MSDN Universal abonnement ter waarde van 10.000 dollar. De winnaars worden volgend jaar bekend gemaakt tijdens Black Hat USA 2012. De wedstrijd loopt tot 1 april 2012.