De schade is tot nu toe beperkt gebleven, maar dat kan veranderen als de makers opdrachten gaan verzinnen voor Conficker. Conficker neemt namelijk dagelijks automatisch contact op met een gedistribueerd netwerk van beheerservers (command and control). De makers van de worm – of de kopers van dit zombienetwerk – kunnen de malware daarmee nieuwe instructies geven of nieuwe downloads doorgeven. Daardoor is het Conficker potentieel een groot gevaar. Woordvoerders van Microsoft zeggen dat Conficker nu al probeert andere malware binnen te halen via het command and control-netwerk.

Gisteren heeft Microsoft naar buiten gebracht dat het een coalitie heeft gevormd met verschillende partijen die er belang bij hebben dat Conficker wordt uitgeschakeld. Deze coalitie van de Windows-maker en Internet- en security-bedrijven wil het beheer- en updatesysteem van Conficker aanpakken. De beheerservers wisselen elke dag van naam en locatie, maar de communicatielijn valt toch te traceren. Dit verkeer wordt dan of geblokkeerd of omgeleid naar een zogeheten sinkhole-server waar security-experts dan de werking van de worm analyseren.

Door een grote beloning op het hoofd te zetten van de makers en uitbuiters van het Conficker-netwerk benadrukt Microsoft dat het criminelen zijn. Microsoft wil autoriteiten van het land van waaruit ze opereren helpen om die criminelen in de kraag te grijpen, waarna ze berecht kunnen worden volgens de wetten van dat land. De beloning kan dan ook in elk land worden geïnd.

Het is overigens niet de eerste keer dat Microsoft een beloning uitlooft voor een tip die tot de arrestatie leidt van cybercriminelen. Bron: Techworld