Volgens Microsoft treft zijn beveiligingssoftware in 0,32 procent van alle scans in Windows 'iets kwaadaardigs' aan.

De softwarefabrikant baseert dat percentage op een onderzoek onder meer dan 270 miljoen gebruikers van de Windows Malicious Software Removal Tool, een hulpprogramma voor het verwijderen van kwaadaardige software in Windows.

Gebruikers verwijderden tussen januari 2005 en maart 2006 16 miljoen malware-componenten van 5,7 miljoen computers. In totaal werden 2,7 miljard scans uitgevoerd. In 0,32 procent (1 op de 311) van de gevallen was het raak, aldus Microsoft.

Hoewel bekend is dat 5,7 miljoen computers van 270 miljoen gebruikers waren besmet, kan Microsoft niet zeggen hoe hoog het percentage besmette pc's is. De softwarefabrikant denkt namelijk dat gebruikers de scans gemiddeld op meer dan één computer hebben uitgevoerd.

Rootkits

Opvallend is dat rootkits – programma's die bepaalde handelingen en processen onzichtbaar maken – relatief vaak werden aangetroffen: op 14 procent van alle computers. In 20 procent van die gevallen werd ook een Trojan op de pc gevonden, aldus Microsoft.

Sony's beruchte rootkitsoftware bleek in maar liefst 420.000 gevallen aanwezig, op meer dan 250.000 machines. Dat betekent dat sommige gebruikers de rootkit opnieuw hebben geïnstalleerd, nadat ze 'm hadden verwijderd.

Sony kwam eind vorig jaar regelmatig in het nieuws toen bleek dat zijn audio-cd's stiekem software installeerden die nagenoeg onzichtbaar was. Hackers gingen ermee aan de haal, waardoor veel pc-gebruikers geïnfecteerd raakten. Bron: Techworld