Microsoft onderzocht hoe besmettingen op Windows-pc's tot stand komen. Gebruikers zelf zijn volgens het onderzoek de belangrijkste veroorzaker van malwarebesmettingen. In bijna de helft van alle gevallen (46%) bleken gebruikers de schuldigen.

USB sticks

USB sticks blijken de tweede grootste veroorzaker van pc-virussen (26%). Dit komt volgens techsite H-online voornamelijk vanwege de auto-startfunctie op USB-sticks die op Windowsversies (tot Vista) standaard stond ingesteld. Microsoft schakelde de autostart in februari van dit jaar uit.

Microsoft is zelf voor maar 5,6% verantwoordelijk voor besmettingen. De beveiligingsgaten in het Windows-besturingssysteem komen daarmee op de vierde plek, na besmettingen via netwerken (17,7%).

Adware

De meest voorkomende adware op de pc's bleek Win32/Hotbar te zijn. Deze toolbar monitort de activiteiten van gebruikers en stemt daarop de advertenties af die het vervolgens ongevraagd aan gebruikers opdringt. De belangrijkste trojans bestonden uit nep-antivirusprogramma's, waaronder Win32/FakeRean.

Microsoft onderzocht de data van 600 miljoen systemen in 100 landen die gebruik maken van Microsoft's Malicious Software Removal Tool. Deze tool biedt gebruikers de mogelijkheid om te scannen op infecties en deze vervolgens te verwijderen.