Microsoft schrijft in zijn nieuwe Security Intelligence Report, dat twee keer per jaar uitkomt, dat de dreiging van malware en internetfraude weer sterk is toegenomen. De veiligheid van Windows zou echter volgens Microsoft beduidend zijn verbeterd, meldt The New York Times maandag. Het rapport wordt later vandaag openbaargemaakt.

De verslechterde veiligheidssituatie is volgens Microsoft de schuld van de georganiseerde misdaad, naïeve gebruikers en zijn concurrenten. Door verbeteringen in Windows Vista en veiligheidsupdates voor Windows XP zou het besturingssysteem een minder aantrekkelijk doelwit voor aanvallers zijn geworden, stelt Microsoft. Zij hebben hun aandacht verplaatst naar beveiligingslekken in losse programma's.

Derde partijen schuldig

Negentig procent van de gevonden kwetsbaarheden gingen in het eerste half jaar van 2008 over applicaties en 10 procent betrof problemen in besturingssystemen, aldus het rapport.

Microsoft heeft schuld aan de helft van de top 10 browserkwetsbaarheden in Windows XP, maar de top 10 kwetsbaarheden in browsers onder Vista kwamen allemaal voor rekening van add-ons afkomstig van derde partijen, waaronder Apple's Quicktime en RealPlayer van RealNetworks.

De conslusie van Microsoft is dan ook: de beveiliging van Windows beter is dan ooit te voor, en die van Vista is beter dan die van XP. Maar toch gaat er steeds meer dreiging uit van virussen en trojans.

Malware teistert ontwikkelingslanden

Vooral in ontwikkelingslanden is malware wijdverspreid. Brazilië is de kampioen wachtwoordstelers, China loopt op kop met kwaadaardige browserpop-ups en in Korea tieren de computervirussen welig, maakt CNet op uit het rapport.

Microsoft verzamelt de gegevens voor het rapport via 450 miljoen computers die Microsofts Malicious Software Removal Tool draaien.

Eerder dit jaar bleek dat op Nederlandse computers minder malware dan het wereldwijde gemiddelde staat, maar wel relatief veel adware. Op 1 op de 170 Nederlandse computers staat malware.