Microsoft heeft de vijf Britse resellers met wie het heeft geschikt donderdag met naam en toenaam genoemd, schrijft The Register. Dat gebeurde in het kader van Play Fair Day, die is bedoeld voor meer aandacht voor de aanpak van illegale softwareverkoop. De bedrijven hebben toegegeven dat ze harde schijven verkochten met gepirateerde software erop. Verdere details van de schikkingen zijn niet bekendgemaakt.

Tips van rivalen

Volgens de BSA, de belangenbehartiger van de softwareindustrie, is het aandeel van gepirateerde software 27 procent van de totale softwareverkoop in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Microsofts anti-piraterijdirecteur Peter Sketch komt zijn bedrijf soms in actie op basis van tips van concurrerende resellers. "We onderzoeken de ontwikkeling van nieuwe forensische technieken. En we steunen overheidsinstanties en opsporingsdiensten bij de aanpak van softwarepiraten."

Microsoft stelde ook dat bedrijven in Brazilie, Rusland, India en China die illegale software gebruiken meer dan 1,6 miljard dollar stelen van hun directe concurrenten die wel licenties afnemen.

Klikken aangemoedigd

In Nederland startte de BSA begin dit jaar een campagne tegen het gebruik van illegale software bij bedrijven. De belangenbehartiger vraagt werknemers te klikken in ruil voor een grote beloning.

Als een tip leidt tot het betalen van een schadevergoeding door een bedrijf, kunnen zij 10% van die schadevergoeding tegemoet zien, met een maximum van 10 duizend euro.