Microsoft heeft een verwarrend advies uitgebracht over het verwijderen van het .NET Framework op machines, in het bijzonder op Windows Server 2012 en 2012 R2. "Het is niet verstandig het .NET Framework te deïnstalleren", schrijft het Windows Support team in vette letters.

De blogpost wordt begonnen met de constatering dat het ondersteuningsteam een "toenemende berichtenverkeer" ziet op zijn pagina's waarin blijkbaar melding wordt gemaakt van problemen na het verwijderen van het .NET Framework.

Het advies om het niet te doen is vorige week al gegeven maar is nu opgemerkt door The Register, die zich er het hoofd over heeft gebroken. Wat is hier aan de hand?

.NET, je wil het niet maar je moet het wel

Het .NET Framework bevat veel elementen die niet of nauwelijks worden gebruikt in de dagelijkse praktijk, maar het zuigt wel resources. De neiging bestaat klaarblijkelijk om de hele boel er maar af te gooien.

Met als gevolg dat onder meer de grafische schil van Windows Explorer, Server Manager, Windows PowerShell, IIS, ASP .NET en Hyper-V niet meer werken. Die zijn nauw verweven met het .NET Framework. "Daarom moet je het niet losstaand verwijderen", waarschuwt Microsoft.

Volgens The Register is het meer opmerkelijk dat blijkbaar zo veel is gekoppeld aan .NET dat je het nauwelijks meer kan ontvlechten. Er is amper een mogelijkheid om het .NET Framework uit te schakelen zonder belangrijke functies in Windows Server 2012 te schaden.

Iemand hier een suggestie of mening over?