Microsoft is niet de enige partij die in mailboxen van gebruikers kan inbreken om bewijzen tegen lekkend personeel te vergaren. De Britse krant The Guardian schrijft dat de algemene voorwaarden Google, Apple en Yahoo ook toestemming geven in e-mails van klanten te kijken om 'de rechten en het bezit van die bedrijven te beschermen'. Ze kunnen hetzelfde doen als Microsoft, dat inbrak in de Hotmail van een Franse blogger, omdat hij van een Microsoft-medewerker geheimen over Windows 8 en RT gelekt had gekregen.

'Google gluurde in Gmail'

De bekende technondernemer Michael Arrington stelt nu dat Google ook iets soortgelijks bij hem heeft gedaan enkele jaren geleden. Hij schrijft dat hij 'er bijna zeker van is' dat Google stiekem in zijn Gmail-inbox heeft gekeken, toen hij hoofdredacteur van de site Techcrunch was. Dat zou het bedrijf hebben gedaan om bewijs te vergaren tegen een medewerker die interne informatie naar Arrington had gelekt. Het incident zou zich enkele jaren geleden hebben voorgedaan.

Mailtje als bewijs, daarna ontslag

Volgens de bron had Google hem gevraagd of hij/zij de bron van het Techcrunch-verhaal was. Nadat hij/zij ontkende zou Google de e-mail uit Arringtons mailboxs hebben laten zien als belastend bewijs. "Mijn bron had met me gecorrespondeerd vanaf een e-mailaccount die niet bij Google stond, zodat de enige manier waarop Google dit kon zien was door toegang te krijgen tot mijn Gmail-account." Zijn bron werd niet lang daarna ontslagen.

Arrington hield het voorval stil, omdat hij klokkenluiders niet wilde afschrikken om informatie naar Techcrunch te lekken. "Ik zorgde er daarna wel voor dat communicatie met bronnen niet verliep via diensten die eigendom waren van bedrijven in de betrokken verhalen", schrijft Arrington. Google heeft nog niet op de aantijging gereageerd.

De Hotmail-affaire

Arrington besloot over het incident te publiceren, na de ophef deze week over de inbraak op de Hotmail-account van de Franse blogger. Microsoft had daarvoor geen gerechtelijk bevel, maar stelt dat het volgens zijn eigen voorwaarden heeft gehandeld. Privacyexperts hadden geen goed woord over voor de actie van Microsoft.

Volgens advocate Jennifer Granick doen journalisten er nu verstandig aan geen gebruik te maken van Microsoft-diensten."Microsoft heeft maling aan welke verwachting van privacy dan ook. Het heeft puur in eigen belang gehandeld en laten zien dat het gewoon mail kan meelezen", zegt decaan Edward Wasserman van de School voor Journalistiek van de Universiteit van Berkeley in de New York Times.

Microsofts privacychef stelt dat er geen gerechtelijk bevel nodig was voor een dergelijk onderzoek. "Dat hoeft niet voor onderzoek naar informatie opgeslagen op servers op ons eigen terrein." Microsoft blijft erbij dat privacy van klanten "ongelooflijk belangrijk" voor het bedrijf is.