Volgens de topjurist van Microsoft, Brad Smith, worden de gevolgen van het NSA-schandaal voor Amerikaanse techbedrijven steeds erger. Zolang de politici in Washington niet voldoende doen om de NSA en andere inlichtingendiensten in te tomen, wordt het alleen maar moeilijker voor techgiganten als Microsoft, Cisco en andere bedrijven om zaken te doen in andere landen.

"Wat we zien in het afgelopen jaar is een enorme daling van het vertrouwen bij de mensen in Amerikaanse techbedrijven in belangrijke plaatsen als Brussel, Berlijn en Brasilia", citeert The Register Smith. "We zien andere overheden nieuwe inkoopvoorwaarden overwegen, voorwaarden die tot feitelijke uitsluiting van Amerikaanse bedrijven kan leiden." Smith zei dat tijdens een conferentie van GigaOm in San Francisco.

Het wordt eerder slechter dan beter

"Afgelopen najaar hadden de mensen in Washington, ook in het Witte Huis en in het parlement, het idee dat dit wel iets was wat moest worden bekeken, maar dat het uiteindelijk wel zou overwaaien. Nou, het waait niet over. Nu, een jaar later, is duidelijk dat het eerder slechter dan beter wordt", gaat Smith verder. Met name op het gebied van clouddiensten is een fundamenteel vereiste dat je diensten aanbiedt die vertrouwd kunnen worden, meent Smith.

The Register koppelt de uitlatingen van Smith aan het gegeven dat de Chinese overheid onlangs een anti-campagne startte tegen Windows 8, en met name wees op de veiligheidsrisico's. Daarnaast heeft netwerkleverancier Cisco zijn omzet in China elk kwartaal verder zien dalen sinds de start van het NSA-schandaal.