De softwarefabrikant heeft de afgelopen acht maanden onderzoek gedaan naar frauduleuze websites. Op basis van de resultaten heeft Microsoft inmiddels 97 rechtszaken aangespannen in Europa en het Midden-Oosten.

Naast de gang naar de rechter heeft Microsoft ook nog eens 32 aangiftes gedaan in samenwerking met lokale autoriteiten, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt.

In totaal heeft Microsoft 253 websites aan een onderzoek onderworpen waarbij werd geprobeerd Hotmail- en MSN-gegevens te onderscheppen.

In Turkije heeft Microsoft de meeste phishers aangeklaagd (50), gevolgd door Duitsland (28) en Frankrijk (11). Behalve in Nederland heeft de fabrikant verder in Italië, Marokko, Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten juridische stappen ondernomen.

Verder heeft Microsoft in Frankrijk en Noorwegen met vier phishers een schikking getroffen. De tieners, in de leeftijd van 16 tot 20 jaar, betalen een boete van tweeduizend euro.

Duitsland

Eind oktober boekte Microsoft nog een overwinning op een Duitse spammer die als afzendadres Hotmail.com misbruikte. Een rechtbank typeerde dit als misbruik van een merknaam.

Voor Microsoft is deze uitspraak een grote overwinning. Door de totale afwezigheid van antispamwetgeving in Duitsland, was dit Europese land een soort vrijhaven geworden voor spammers.

Nu de rechtbank heeft geoordeeld dat het misbruiken van een merknaam in spamberichten niet is toegestaan, heeft Microsoft in dat land een nieuwe mogelijkheid om spammers aan te pakken. Bron: Techworld