Microsoft-topman Bill Gates heeft de standaard voor de antispamtechnologie – genaamd Caller ID for E-mail - dinsdag voor het eerst aan de wereld getoond tijdens de RSA Conference in San Francisco. Caller ID is een mechanisme dat het zogenoemde spoofing moet tegengaan, een door spammers gebruikte methode om op grote schaal commerciële mail te versturen uit naam van anderen.

Werking

De technologie, die gebaseerd is op open standaarden, werkt volgens de bedenkers even simpel als effectief. Als eerste moeten de beheerders van mailservers de in dns (domain name system) vermelde ip-adressen van hun verzendende servers opnemen in een soort ip-telefoonboek. De ontvangende kant van de mailservers moet vervolgens zodanig worden ingesteld dat deze bij `binnenkomst' van een mailtje verifieert of het bewuste mailadres gekoppeld is aan het verzendende ip-adres. Op deze manier kan het systeem voor de daadwerkelijke aflevering van het mailtje controleren of de afzender `gerechtigd' is om te mailen. Dit concept is vergelijkbaar met nummerweergave (de Nederlandse term voor Caller ID), waarbij mensen zien wie er belt en de keus hebben om het telefoontje te beantwoorden.

Hotmail

"Bij Microsoft zullen we Caller ID als eerste gaan gebruiken bij Hotmail", zegt Ryan Hamlin, manager van Microsofts antispamafdeling. "We zullen de uitgaande ip-adressen van Hotmail direct publiceren. De rest zal iets langer duren, maar we zullen nog voor het eind van de zomer beginnen."

Kritiek

Het succes van de nieuwe technologie staat of valt met de acceptatie van systeembeheerders die 'hun' mailservers zodanig moeten instellen dat Caller ID wordt gebruikt. Een ander punt van kritiek is volgens experts het feit mailservers het gehele bericht moeten binnenhalen, voordat deze geweigerd kan worden. Bovendien wordt hierbij dan gekeken naar het ip-adres en wordt de inhoud van het bericht niet meer door andere filters of antispamsoftware gescand. Microsoft heeft inmiddels een specifieke pagina ingericht met informatie over Caller ID. Op een andere pagina behandelt de softwarefabrikant alvast de belangrijkste vragen over Caller ID.