De antiphishing-technologie moet internetters die gebruikmaken van Internet Explorer (IE) waarschuwen als zij op een site komen die 'verdacht gedrag' vertoont. Phishing-websites zullen door de nieuwe software worden geblokkeerd. Bij phishing proberen criminelen persoonlijke gegevens te stelen. Dit doen zij vaak door e-mails te versturen die van een betrouwbare bron lijken te komen, zoals bijvoorbeeld de bank van het potentiële slachtoffer.

Volgens enkele rapporten zou het phishing-filter van Microsoft worden geïntegreerd in de nieuwe versie van de browser, Internet Explorer 7. Ook zou de functie in de MSN Search Toolbar verwerkt worden. Door de antiphishing-software ook in de MSN Search Toolbar te verwerken, kan de software ook al gebruikt worden door internetters die surfen met IE6 in combinatie met Windows XP SP2.

MSN introduceerde de Search Toolbar in mei. Het is een bundeling van het MSN desktopzoekprogramma en de MSN Toolbar voor IE. De eerste testversie van de antiphishing-software zal binnen enkele weken zijn te downloaden van http://addins.msn.com.

Imago

Het aantal phishing-pogingen is de laatste maanden flink toegenomen. Volgens analisten is de antiphishing-tool een manier van Microsoft om deze toename een halt toe te roepen. Maar het zou tevens een poging van Microsoft zijn om af te komen van het imago dat Internet Explorer een slecht beveiligde browser is.

Veel internetters zijn vanwege de beveiligingsrisico's van IE overgestapt op alternatieve browsers zoals bijvoorbeeld Firefox. Voor deze browser is al langere tijd een phishing-tool beschikbaar. Deze toepassing toont in een balk het werkelijke adres van websites zodat internetters niet gefopt kunnen worden.