De twijfels over internetstemmen zijn dan niet bij iedereen verdwenen, maar bij Paul Allen zijn ze weg. De miljardair, die samen met Bill Gates in 1975 Microsoft heeft opgericht, investeert met zijn vorig jaar opgerichte investeringsfonds Vulcan een bedrag van 40 miljoen dollar in Scytl, mondiaal marktleider als aanbieder van software voor internetstemmen.

Sceptici zien grote risico's op stemfraude bij internetstemmen. Dat zou nog veel linker zijn dan bij stemcomputers: integriteit en stemvrijheid in gevaar, constateerde een onderzoek naar internetstemmen in het buitenland in opdracht van het Ministerie van BZK afgelopen februari.

'Geleideling modernisering is begonnen'

Maar Allens investeringsbedrijf Vulcan ziet juist een trend. Ontwikkelde steden en landen zullen langzaam hun stemtechnologie upgraden en over een paar jaar zijn de zorgen weg en is volledig digitaal stemmen de norm. "Dit is een zeer sterke globale trend", zegt operationeel directeur Agrawal van Vulcan tegen The Wall Street Journal. "Er is een route uitgestippeld van geleidelijke modernisering."

Scytl is opgericht in 2001. Het in Barcelona gevestigde bedrijf heeft klanten in ruim 30 landen en verkoopt een breed aanbod van diensten die zijn gericht op digitale verkiezingen. Naast internetstemmen wordt er software verkocht voor het trainen van verkiezingsmedewerkers en het tellen van stemmen. Ook bij de verkiezingen van het Europees Parlement in mei wordt Scytl-software gebruikt.

Lees ook: Elektronisch stemmen? Alleen op papier