De FBI krijgt alle servers, domeinnamen en IP-adressen overhandigd van Microsoft. De softwaregigant kreeg vorige week hierover de beschikking via een rechtszaak. De inbeslagname moet voorkomen dat de beheerders zich hergroeperen.

De jacht is geopend

Microsoft opende in maart samen met lokale overheden de jacht op de beheerders van Rustock. Het bedrijf plaatste onder meer advertenties in Russische kranten en vaardigde een beloning van 250.000 dollar uit voor de gouden tip met informatie over de beheerders.

De beloning zorgde voor 20 tot 50 tips per dag en leidde volgens techblog CNET tot arrestaties van verschillende leiders van het botnet. De beloning staat nog steeds en informatie kan verzonden worden naar de FBI. Microsoft hoopt dat de FBI de beheerders alsnog in de kraag grijpt. Uit meerdere bewijzen die Microsoft in handen heeft blijkt dat een persoon met het pseudoniem 'Cosma2K', verantwoordelijk is voor het beheer van het botnet in zijn geheel.

Voor 75% ontmanteld

Rustock was vorig jaar de belangrijkste bron voor spammails en verantwoordelijk voor 50% van alle spam. Het botnet verstuurde 30 miljard spammails per dag met aanbiedingen van namaakmedicijnen en valse Microsoft-loterijen. In totaal besmette het botnet 1,6 miljoen pc's.

Sinds vorige maand is het bot voor bijna 75% ontmanteld. Microsoft blijft samen met Internetproviders en CERTS (Community Emergency Response Teams) werken aan herstellen van alle besmette computers.