De softwarefabrikant heeft minimaal drie nog onbekende spammers op het oog die via Hotmail grote hoeveelheden spamberichten zouden hebben verzonden om de koers van aandelen omhoog te krijgen.

Microsoft blijkt eerder al rechtszaken te zijn gestart. Uit in april en mei ingediende documenten bij de rechtbank blijkt dat de softwarefabrikant de spammers probeert te pakken op onder meer het overtreden van de Amerikaanse can-spam-wet.

Bij de zogenoemde ‘pump and dump’-spam kopen spammers aandelen van bedrijven met een lage koers om die bedrijven vervolgens in hun spamberichten te promoten.

Volgens Craig Schmugar van McAfee’s Avert Labs is deze techniek een van de meer lucratieve vormen van spam. Uit onderzoek (pdf) van de universiteiten van Purdue en Oxford blijkt dat aandelenspam tot wel 5 procent rendement per dag kan opleveren.

Hoewel Microsoft drie verschillende spammers op het oog heeft, weet het bedrijf nog niet hoe deze vermeende daders heten. De softwarefabrikant is daarom zogenoemde John Doe-cases begonnen om de benodigde gegevens te krijgen om de verantwoordelijke personen zelf aan te kunnen klagen. Bron: Techworld