Begin april was er nog onenigheid over de omvang en het risico van Kraken, maar Matt McCormack van Microsofts Anti-Malware Engineering Team bevestigt nu dat het om gevaarlijke malware gaat.

Grootste botnets

Microsoft verwijst onder meer naar de lijst met grootste botnets van Joe Stewart, waarop Kraken onder de naam Bobax in vermeld staat. Andere benamingen zijn Bobic, Oderoor, Cotmonger en Hacktool.Spammer. Deze bot staat op de tweede plaats met 185.000 gehackte systemen die samen goed zijn voor zo'n negen miljard spamberichten per dag. Securitybedrijf Damballa schatte het netwerk op 400.000 geïnfecteerde machines.

Storm-bot

De Kraken-bot zal via de Malicious Software Removal Tool (MSRT) van Windows-systemen worden verwijderd. Microsoft denkt zo deze maand 300.000 machines op te schonen. De omvang van de Kraken-bot ligt daarmee in de buurt van de beruchte Storm-bot. Deze maand haalde Kraken/Oderoor een vierde plaats in de top zeven van grootste botnets die MSRT constateerde. Zlob, Vundo en Renos liggen daarin bovenaan.