Microsoft gaat met Service Pack 1 voor Windows Vista de zoekfunctie van het besturingssysteem aanpassen en toegankelijk maken voor andere partijen. Het bedrijf heeft hierover woensdag nadere informatie en documentatie vrijgegeven. Aanleiding voor de verandering zijn eerdere klachten van Google die claimt dat de vaste verankering van de zoekfunctie in Vista, het onmogelijk maakt voor derden om nog een eigen desktopzoekfunctie aan eindgebruikers aan te bieden.

Microsoft is eerder al akkoord gegaan met het voorstel van de Amerikaanse overheid, om de zoekfunctie zoals gevraagd aan te passen. De verandering in de zoekfunctie is een onderdeel van de eerste service pack voor Windows Vista, die Microsoft nu aan het testen is en in het eerste kwartaal van 2008 wil vrijgeven. Door Service Pack 1 voor Vista wordt het mogelijk de standaard zoekfunctie van Vista uit te schakelen en te vervangen door een andere zoekmachine. Eindgebruikers kunnen dan kiezen om bijvoorbeeld de zoekfunctie uit Google Desktop te gebruiken. Nu is het wel mogelijk de Google zoekfunctie op Windows Vista te installeren maar niet om de standaard zoekfunctie uit te schakelen. Dat leidt tot mindere prestaties van de computer als geheel. Ook krijgen gebruikers vaak toch niet de resultaten van de Google-zoekfunctie gepresenteerd, maar die van Vista's eigen zoekfunctie.

Ook zal Microsoft, zo blijkt uit de nieuwe gegevens, alternatieve zoekfuncties voor Vista, de gelegenheid geven zich net zo diep in de gebruikersinterface van het besturingssysteem te nestelen, als nu de Vista-zoekfunctie. Makers van aparte zoekfuncties kunnen deze straks in Vista registreren waarna Vista SP1 volledig overschakelt op het gebruik van het nieuwe zoekprotocol.

Bron: Techworld