Van de zeven 'security updates' in juli zijn er drie bestemd voor Office en Excel en vier voor Windows XP, Windows 2000 en Windows Server 2003.

Vijf van de zeven updates dichten 'kritieke' lekken, meldt Microsoft. Dat betekent dat hackers zonder tussenkomst van het slachtoffer een machine kunnen binnendringen.

Vooral de 'kritieke' lekken in Windows – om precies te zijn: de lekken in de Windows Server-service en de dhcp (dynamic host configuration protocol) client-service – vormen een risico voor bedrijven, denken beveiligingsexperts. Hackers kunnen niet alleen op afstand codes injecteren, maar er ook een zichzelf vermenigvuldigende worm voor creëren.

Systemen met Windows XP SP2 of Windows Server 2003 SP1 lopen minder risico, omdat de Windows Server-services daarin standaard uitstaan, aldus een programmamanager van Microsofts security response center.

Naast de veiligheidsupdates heeft Microsoft ook updates klaarstaan voor zijn Windows Malicious Software Removal Tool, Microsoft Update (MU) en Windows Server Update Services (WSUS).

Hoewel het aantal (veiligheids)updates groter is dan gemiddeld, hebben systeembeheerders het minder druk dan vorige maand. Op de vorige patchdag (dinsdag 13 juni) gaf Microsoft nog twaalf patchbundels vrij. Bron: Techworld