Het systeem werkt met een automatische filter op een audioband, die inkomende audiodata in near realtime of naderhand screent. De filter treedt in werking bij een bepaald woord of foneem, de klank van een woord. Het systeem vergelijkt de woorden en klanken met een lijst die vermeld staan als ongewenst.

Zodra de woorden genoeg overeenkomen vervangt het programma de woorden meteen door synoniemen of verwijdert de woorden helemaal. En na de screening verstuurt het programma de opgeschoonde data.

Scheldwoorden

In de praktijk zijn dus scheldwoorden en ander ongewenst woordgedrag te censureren. Bijvoorbeeld als bijvoorbeeld een werknemer van een callcenter een klant de huid vol scheldt, dan weet de klant van niks dankzij de filter op de audioband. Als de software geïnstalleerd wordt binnen een bedrijf, dan kunnen de werknemers niets zeggen wat de baas niet wil.

China

Censuur is een onderwerp waar it-bedrijven zoals Microsoft regelmatig de vingers aan brandt. Zo werd het bedrijf door Amnesty International bekritiseerd omdat het de Chinese regering assisteerde met het censureren van het internet in China.

Met het recentelijk toegewezen patent nr 7437290 komt het censuurapparaat vvor chat en telefoongesprkken binnen handbereik van normale bedrijven en ondernemingen. En overheden, niet te vergeten.