Als bedrijven of overheden hun softwarelicenties mogelijk niet op orde hebben, dan riskeren ze dat de leverancier of de BSA een netwerksniffer plaatst om zelf de boel te controleren. Dat overkwam de gemeente Ede een paar jaar geleden, vertelt Bart Lindeboom, hoofd informatisering en automatisering in Ede.

Langdurig sniffen op netwerk

De gemeente werd benaderd door het bedrijf Infracontrol, in opdracht van Microsoft, om de licentiecompliancy te controleren. "Het werd spoedig duidelijk dat weigeren een controle te ondergaan geen optie was. Die controle zou dan worden afgedwongen. We hadden nooit de intentie ons te onttrekken aan verantwoordelijkheden die horen bij gebruiken van licentiegebonden software, dus werkten we mee aan de controle en accepteerden we op voorhand kans op extra moeten aanschaffen", aldus Lindeboom.

Gedurende een maand werd door Infracontrol vervolgens met een logapparaat het gebruik van allerhande Microsoft-producten gecheckt. Ede bleek honderden installaties zonder licentie te draaien, onder meer van Windows Server, Office en Exchange.

Microsoft reageerde uiterst vriendelijk, vertelt Lindeboom. "Dat kostte Ede toen ruim een ton, maar dat hoort nu eenmaal bij het gebruiken van spullenboel met licentieregeltjes."

Reden voor meer open source

"De ervaring bevestigde ons in de opvatting dat met het gebruiken van Open Source toepassingen allerlei licentiebeperkingen en -risico's behoorlijk teruggedrongen kunnen worden. Open Source kreeg mede door de check die Microsoft ons oplegde meer dan voorheen kansen om ingezet te worden."

Lees op Computerworld: Ede: 24 procent minder ict-kosten door open source