Microsoft gaat in navolging van onder andere Google en Apple ook WiFi access points geautomatiseerd scannen om eenvoudige nauwkeurige locatiebepaling aan te kunnen bieden. Het bedrijf gebruikt een eigen tool voor dit WiFi-sniffen. Een deel van de broncode daarvan is nu openbaar gemaakt.

Geruststellen

Het gaat om "relevante delen van de broncode", blogt Microsoft. "De broncode laat zowel het soort als de hoeveelheid data zien die we verzamelen bij het in kaart brengen van WiFi access points." Dit volgt op kritische vragen die het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden eind april heeft gesteld over de verzamelwoede van Microsoft. De Windows Phone-maker reageert (PDF) daarop met een geruststellende brief.

Het vrijgeven van Microsofts broncode dient dan ook om zowel gebruikers als privacyinstanties gerust te stellen en ervan te verzekeren dat het bedrijf zich aan de geldende privacyregels houdt. Dit in tegenstelling tot Google. Dat bedrijf scande jarenlang op dezelfde manier WiFi-netwerken maar pakte 'per ongeluk' ook flarden van verzonden data, zoals e-mails op. Het bedrijf werd daarop op de vingers getikt door privacywaakhonden als het CBP.

De broncode die Microsoft vrijgeeft, laat zien wat het precies verzamelt bij het sniffen van WiFi-routers. Het bedrijf gebruikt net als Google een voertuig dat wordt uitgerust met mobiele telefoons die locatiegegevens over WiFi-routers en mobiele telefoonantennes verzamelen.

Uitleg

Reid Kuhn, programmamanger van Windows Phone 7, legt op het weblog van Microsoft uit dat de software ontwikkeld is door het team van Windows Phone. Het gebruikt publiek gedocumenteerde manieren om gegevens over telefoonmasten, WiFi access points en GPS-locaties te verkrijgen.

Naast de kernfunctie voor het verzamelen van die gegevens bevat de applicatie ook beheerfuncties. Die zijn te gebruiken om de software automatisch te upgraden, automatisch te herstellen en om diagnostische gegevens uit te lezen. Reid bezweert dat de software zeker geen payload data verzamelt vanaf de netwerken die het scant.

Windows Phone, Android

"Wij bij Microsoft geven prioriteit aan privacy en nemen stappen om ervoor te zorgen dat onze producten en diensten consumenteninformatie beschermen", schrijft Kuhn. Google heeft eerder verklaard dat zijn jarenlange vergaren én opslaan van gebruikersdata per ongeluk is gebeurd en dat het bedrijf er zelf niet van wist.

Ondertussen is Google wel gestopt met WiFi-sniffen, maar Android-smartphones doen dat automatisch nog wel. "Het delen van deze broncode en het ontwikkelen van Windows Phone 7 met privacy in gedachte, is onderdeel van onze toewijding", sluit Kuhn af. Het smartphonebesturingssysteem van Microsoft is echter wel een 'advertentiemachine' voor apps, die gebruikers mogen bestoken met push-reclames.