Trend Micro spreekt van antitrustpraktijken. Windows Update is namelijk aanwezig op elke Windows-pc. "Vercommercialisering van Windows Update om andere applicaties te distribueren, werpt significante vragen op over oneerlijke concurrentie", klaagt algemeen directeur Carol Carpenter van Trend Micro's consumentendivisie.

'Geen keuze'

"Windows Update is een de facto extensie van Windows. Het koppelen van software-bezorging aan de distributie van updates baart ons dus zorgen", vertelt zij aan Computerworld. Gebruikers hebben volgens haar geen keuzevrijheid voor Windows Update.

Microsoft wijst er fijntjes op dat het zijn Security Essentials niet aanbiedt via Windows Update, maar via het overkoepelende Microsoft Update. Die bredere dienst brengt ook updates voor Microsofts applicatiepakket Office en voor de bij Windows meegeleverde multimedia-applicatie Windows Media Player. Daarnaast brengt het zakelijke gebruikers updates voor serverproducten als Exchange en SQL Server.

Microsoft Update is eenvoudig aan te vinken in Windows Vista en 7. Die Windows-versies roepen dan via Windows Update ook alle opties van de bredere update-dienst aan. Het onderscheid tussen de twee update-diensten is echter voor consumenten moeilijk te maken. Microsofts zakelijke update-serversoftware WSUS haalt zijn updates bij het overkoepelende Microsoft Update.

Voor antivirus-lozen

Security Essentials wordt alleen aangeboden als er geen security-software wordt gedetecteerd op de pc. Het antiviruspakket van Microsoft duikt dan op in de rubriek 'optionele software'. Het bedrijf stelt dat het eindgebruikers simpelweg een gemakkelijke keuzemogelijkheid geeft om antivirussoftware te verkrijgen. Daarbij gaat het Microsoft om de beveiliging van - nu onbeveiligde - pc's.

"We verwelkomen concurrentie op een gelijk speelveld", aldus Carpenter. "We zijn echter bezorgd als een leverancier marktoverwicht gebruikt om zijn oplossing voort te stuwen op oneerlijke wijze." Concurrenten Symantec en McAfee reageren tegenover Computerworld dat Security Essentials toch geen afdoende bescherming biedt tegen hedendaagse, complexe bedreigingen.

Nederland later

Microsofts aanbod van zijn antiviruspakket geldt nu alleen voor Amerikaanse gebruikers. Het komt later naar gebruikers buiten de Verenigde Staten. Wanneer dat gebeurt, is op dit moment nog onbekend, reageert Microsoft Nederland op vragen van Webwereld.