Het gaat in Nederland daarbij vooral om het internetbankieren van de ING. Nederland is een van de zwaarst getroffen landen, zo blijkt uit cijfers van Microsoft. Alleen Duitsland telde meer computers die door de trojan besmet zijn, 310.000 stuks maar liefst.

EyeStye is de Microsoft-naam voor de bekende SpyEye trojan, die weer de opvolger is van het ZeuS-paard. Vorige maand gaf Microsoft aan dat het de verspreiding van EyeStye ging aanpakken en dat werpt, naar eigen zeggen van het bedrijf, dus nu zijn vruchten af.

Cijfers slechts een tussenstand

Ook de Verenigde Staten en Italië waren doelwitlanden, andere landen kenden maar een beperkt aantal besmettingen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat die cijfers zijn gebaseerd op door Microsofts Malicious Software Removal Tool ontdekte besmettingen. Het softwarebedrijf zegt zelf dat het hier om een tussenstand gaat.

Microsoft heeft de karakteristieken van de malware twee weken geleden aan de gratis schoonmaaktool toegevoegd. De nu gepubliceerde cijfers zijn het resultaat van tien dagen schoonmaken. De EyeStye trojan blijkt met voorsprong de top-10 lijst van aangetroffen malware aan te voeren.