Vorige week ontstond grote verontwaardiging toen bleek dat Microsoft zonder gerechtelijk bevel de Hotmail-inbox van een blogger had doorzocht. Dit om een lekkende medewerker te kunnen achterhalen. De actie werd gedekt door de gebruikersvoorwaarden van Microsoft's diensten, maar de kritiek was desondanks groot.

'Bijzondere situatie'

De privacychef van Microsoft noemde het een "zeer bijzondere situatie." Een gerechtelijk bevel was volgens hem in dit geval niet nodig. "Dat hoeft niet voor onderzoek naar informatie opgeslagen op servers op ons eigen terrein." Microsoft benadrukte vlug nog maar eens dat privacy van klanten "ongelooflijk belangrijk" voor het bedrijf is.

Overigens geven ook concurrenten als Apple, Yahoo en Google geven zichzelf zulke rechten in vergelijkbare clausules in hun voorwaarden. Dat weerhield laatsgenoemde niet om Microsoft nog eens frontaal aan te vallen. Niet gek, na de nog altijd lopende Scroogled-campagne van Microsoft tegen Google.

Overstag

Maar Microsoft verrast vriend en vijand en gaat alsnog overstag. In een blog meldt hoofdjurist Brad Smith dat het bedrijf de komende maanden zijn gebruikersvoorwaarden aanpast. Voortaan, zo belooft Smith, zal Microsoft bij vermoedens van diefstal van fysiek of intellectueel eigendom, niet langer zelf accounts doorzoeken, maar altijd de rechter inschakelen.

We're listening: Additional steps to protect your privacy