Met een mailtje getiteld Microsofts Security Bulletin MS05-039, wordt geprobeerd internetters te verleiden om een Trojaans paard te installeren. Het bericht roept de gebruiker op om een patch van Microsoft te downloaden als medicijn tegen enkele virussen.

Wie op de link klikt, downloadt geen beveiligingsupdate maar haalt juist een Trojaans paard binnen. Het gaat om een variant van de SDBot die nog niet door alle antivirusprogramma's wordt opgemerkt, aldus beveiligingsbedrijf Websense. Via dit Trojaans paard kan een hacker toegang krijgen tot de pc van het slachtoffer.

Ook waarschuwen beveiligingsexperts voor twee nieuwe virussen die, net als de vorig jaar actieve MyDoom-worm, als 'spraakmakend nieuws' (breaking news) zijn vermomd. In de berichten wordt - ten onrechte - melding gemaakt van de dood van Michael Jackson. Ook worden geheimen 'onthuld' rond de dood van paus Johannes Paulus II en zou Osama bin Laden gearresteerd zijn, zo meldt softwaremaker Sophos.

De worm is als bijlage aan het bericht toegevoegd. Eenmaal geactiveerd kan de worm niet alleen de antivirus- en firewallsoftware uitschakelen, maar ook computerbestanden verwijderen. De virusberichten kunnen zowel per mail als via een p2p-programma worden binnengehaald.

Volgens Sophos-woordvoerder is de truc die hier wordt uitgehaald nogal doorzichtig en zullen maar weinig mensen in de val lopen, zo denkt hij.