Microsoft heeft afgelopen week in stilte een update uitgebracht die opduikt als add-on in de eigen browser IE (Internet Explorer), maar ook als plugin in Firefox. Gebruikers hebben geen toestemming gegeven voor de installatie van deze add-on, die Search Helper Extension heet.

Het blijkt te gaan om een update voor Microsofts browsertoolbars, die ook opduikt voor geïnstalleerde browsers die helemaal geen toolbar van de Windows-maker gebruiken. Tegenover tech-nieuwssite Ars Technica heeft Microsoft opheldering gegeven. Het Search Enhancement-pakket is een gedeeld component dat wordt gebruikt door de Windows Live Toolbar, MSN Toolbar en de Bing Bar, vertelt Microsoft.

Per ongeluk

Het onderdeel maakt aanvullende zoekfunctionaliteit mogelijk, zoals het automatisch invullen van suggesties van zoektermen tijdens het typen. Het is niet de toolbar zelf. De update voor de Bing Bar is volgens Microsoft per ongeluk ook naar gebruikers gestuurd die de andere Microsoft-toolbars in een browser op hun pc hadden geïnstalleerd. Dat kan het geval zijn via een oem-installatie van een toolbar in IE.

Na de eerste verspreiding van de toolbarupdate, in de maandelijkse patchronde (Patch Tuesday), heeft Microsoft de add-on eind vorige week aangepast. De update wordt niet langer verspreid naar toolbars waar hij niet bij hoort te staan. Eindgebruikers merken niets van deze aanpassing, aldus de Windows-maker.

Niet te verwijderen

De toolbarupdate heeft voor veel ergernis gezorgd bij eindgebruikers. Het verschijnt namelijk niet in het scherm met update-instellingen in IE en deinstalleren blijkt niet mogelijk. Ook op Firefox is de (wel aanwezige) uninstall-knop niet aanklikbaar.