Microsoft heeft een deal gesloten met Netshope, een organisatie die 41 grote wereldwijde goede doelen-clubs vertegenwoordigt, zoals het Wereld Natuur Fonds, Oxfam, Plan en andere. Die krijgen allemaal gratis licenties op Windows 8.1, vooral om een eventuele XPocalypse af te wenden. De meeste goede doelen maken nog gebruik van Windows XP.

Windows 8.1? Liever Windows 7!

Maar er zijn er een aantal die volop in de migratie zitten naar Windows 7, zo heeft The Register begrepen, en die zullen de gratis licenties op Windows 8.1 gebruiken om te downgraden naar Windows 7, zo blijkt. Zo is het kinderfonds Plan bezig om in twee jaar van 14.000 XP-machines te gaan naar Windows 7. Nu zijn er nog maar 1700 PC's te gaan, en die worden voorzien van een licentie op Windows 8.1 om Windows 7 te gaan draaien. Dat scheelt Plan 117.000 dollar aan licentiekosten.

Netshope zelf zegt met de donatie van Microsoft vooral na te streven dat de aangesloten goede doelen wel naar Windows 8.1 overstappen, zoals de promotionele bedoeling is van Microsoft natuurlijk. Het is niet voor het eerst dat Microsoft de goede doelen ondersteunt; Netshope wordt al sinds 2004 geholpen met licenties, cash, software en diensten.