De gezichtsherkenning die door het ontwikkelteam van Microsoft is gemaakt is bedoeld voor gaming op de Xbox, maar kan ook zeker in de communicatietechnologie worden gebruikt, licht de softwaremaker toe op zijn site. "Een televisie of Xbox kan in de nabije toekomst mensen in de woonkamer herkennen. Home video wordt automatisch geannoteerd en doorzoekbaar gemaakt en tv-kijkers worden in staat gesteld om informatie op te zoeken over een onbekende acteur, atleet of zanger door alleen maar naar hen te wijzen op het scherm", legt het ontwikkelteam iLabs uit. Gezichtsherkenning wordt al gebruikt in de huidige versie van de Xbox Kinect.

OneVision kan gebruikt worden voor het herkennen en volgen van gezichten in foto's en video's. Naast de genoemde mogelijkheden denkt Microsoft aan gebruik van de technologie bij authenticatie, het monteren van video en het online zoeken naar personen.

Automatisch

OneVision Video Recognizer, zoals de techniek voluit heet, maakt gebruik van een offline proces om de gezichten te herkennen. "De 'recognizer' detecteert gezichten in de video en geeft een uniek ID aan alle scènes waarin dezelfde persoon voorkomt", aldus het iLabs team. Ieder gezicht wordt getagd en elk gezicht wordt in de rest van de video automatisch herkend, ook als meer dan één persoon in beeld is en ook als de persoon in kwestie niet direct in de camera kijkt, belooft de softwaregigant.

De video van een lange tape, bijvoorbeeld afkomstig van een beveiligingscamera, kan dus worden ingeladen om vervolgens automatisch na te gaan wanneer een bepaalde persoon in beeld is. Volgens Microsoft hoeft de video niet van hoge kwaliteit te zijn, OneVision werkt ook met webcambeelden.

Minority Report

Niet iedereen ziet alleen de voordelen van deze techniek. The Next Web bijvoorbeeld roept beelden op van de film Minority Report, waarin een irisscan dienst doet om relevante reclame te tonen. Het is niet onvoorstelbaar dat dit in de toekomst mogelijk is met OneVision.

iLabs heeft twee video's vrijgegeven waarin OneVision wordt gedemonstreerd. Wanneer de techniek beschikbaar komt is onbekend.

Get Microsoft Silverlight Get Microsoft Silverlight