Klanten die ooit muziek hebben gekocht via de, inmiddels gesloten, MSN Music store komen voor een nogal onverwachte beslissing te staan. Ze moeten aangeven aan welke computer en welk besturingssysteem ze hun muziek voor altijd willen koppelen.

Wie deze keuze niet wil maken, of daarna toch overstapt op een andere computer en besturingssysteem, kan geen gebruik meer maken van de muziek waar hij of zij voor betaald heeft, meldt Ars Technica.

Overstappen niet meer mogelijk

Rob Bennett, general manager van MSN Entertainment and Video Services bij Microsoft stuurde een e-mail naar klanten waarin hij ze adviseerde om voor 31 augustus keuzes te maken op het gebied van autorisatie van de aangekochte muziek.

"Na 31 augustus wordt het ophalen van licentiesleutels voor aangekochte muziek via MSN Music niet meer ondersteund. Hiermee is het autoriseren van een extra computer na 31 augustus ook niet meer mogelijk. Je zult een licentie moeten bemachtigen voor ieder liedje dat je gedownload hebt op een computer die nog niet geautoriseerd is, en je moet dit voor 31 augustus doen. Als je na 31 augustus 2008 probeert om liedjes op een nieuwe computer te zetten, dan zal deze niet afspeelbaar zijn", aldus Bennett.

Gekoppeld aan besturingssysteem

De maatregel is heftig, omdat het niet alleen geldt voor de computer waarop de licentie moet staan, maar ook voor het besturingssysteem dat daarop draait. Het PlaysForSure DRM-systeem verlangt dat een computer opnieuw wordt geautoriseerd wanneer er een upgrade heeft plaatsgevonden van bijvoorbeeld Windows XP naar Windows Vista.

Dit houdt in dat het voor 'bezitters' van muziek die is gedownload via de MSN Music Store vanaf september niet meer mogelijk is om over te stappen naar bijvoorbeeld Vista zonder de mogelijkheid te verliezen om hun muziek af te luisteren.

Rechtmatige content onbruikbaar

Los van het feit dat klanten die daadwerkelijk muziek hebben aangekocht via MSN Music niet blij zullen zijn met deze beslissing, toont diezelfde beslissing ook direct weer eens aan hoe weinig rechten de gebruiker van digitaal beveiligde content heeft. Bedrijven die DRM-technologie exploiteren kunnen op ieder gewenst moment de stekker uit een licentiesysteem trekken, waardoor content die rechtmatig is verkregen en waarvoor is betaald, plotseling onbruikbaar wordt.

'Licenties verlopen niet'

Bennett verdedigt de beslissing echter door te beweren dat MSN Music sleutels weliswaar niet meer ondersteund worden, maar niet verlopen. Hoewel dat technisch gezien niet onwaar is, is de situatie in de praktijk uiteraard onwerkbaar omdat de sleutel verloopt op het moment dat de gebruiker van (besturings-)systeem wisselt.

Er is wel een mogelijkheid om dit probleem te omzeilen, door de muziek te branden als audio cd en de tracks vervolgens opnieuw te rippen naar de computer als mp3, nu zonder DRM.