In de strijd om de lucratieve overheidscontracten komt Microsoft met een 'communitycloud', een versie van het gehoste kantoorpakket Office 365, alleen voor overheden.

Die houdt het midden tussen een fysiek afgescheiden private cloud en de bekende public cloud, waarbij de aanbieder data en applicaties flexibel host over verschillende, gedeelde datacenters.

Google eenheidsworst

De infrastructuur van een communitycloud is wel gedeeld, maar alleen tussen overheidsklanten. Bovendien, benadrukt Microsoft, kunnen overheidsdiensten zelf de parameters vaststellen. Want “ondanks wat sommige concurrenten willen je laten geloven, is er geen 'one size fits all' oplossing", sneert Curt Kolcun van Microsoft in de richting van Google.

Kolcun vergeet echter te melden dat Google al langer een speciale overheidscloud heeft, die op aparte infrastructuur draait, gegarandeerd in de VS. De Amerikaanse overheid is zo'n belangrijke en lucratieve opdrachtgever, dat Google er zijn cloudprincipes voor opzij heeft gezet.

De rest van de wereld, inclusief mogelijke overheidsklanten, moet het doen met Google's reguliere cloud, waarvan de data 'overal en nergens' staat.

VS kan overal datagraaien

Overigens heeft ook Amazon sinds medio 2011 een speciale cloudomgeving voor overheden, genaamd GovCloud. Maar ook die is alleen voor de Amerikaanse overheid bedoeld en geschikt. Dat kan juridisch gezien wellicht ook niet anders, aangezien alle drie Amerikaanse bedrijven zijn.

Dat betekent dat de Amerikaanse overheid te allen tijde in de data van hun klanten kan graaien, met een beroep op de Patriot Act. Ook al staat de data in een 'Europese cloud'.