De marktleider reageert daarmee op een test van anti-virussoftware in de DigitaalGids van de Consumentenbond. Windows Live OneCare van Microsoft deed het slecht in de test. Alleen de software van CA scoorde nog lager. Gdata werd als beste bestempeld.

De Consumentenbond testte de beveiligingssoftware door er een groot aantal bekende virussen en andere malware op los te laten. Op andere beveiligingsaspecten is niet getest.

Veel verschillende bedreigingen

"Bescherming tegen 'malware' (in macro's, in email, op websites en meer) is 'slechts' een onderdeel, maar wel een belangrijk onderdeel", reageert Microsoft. De firma wijst er dan ook op dat Windows Live OneCare veel doet aan beveiliging en optimalisatie. "Het heeft naast anti-virus, anti-spyware, anti-phishing, ook firewall, Wi-Fi verbindingsbeveiliging, backup, automatische prestatieafstelling, multi-PC- en printerbeheer."

Microsoft heeft moeite met het feit dat de Consumentenbond alleen heeft gekeken naar het opsporen van malware en niet naar andere bedreigingen. Verder zegt het bedrijf ook verbaasd te zijn over de uitslag. Live OneCare is namelijk hard afgerekend op het feit dat slechts een op de tien macrovirussen werd gedetecteerd, terwijl die in het veld nauwelijks voorkomen.

Verschillende methodieken

Ook is er ergernis over de gevoerde methodiek. Zo scoort Live OneCare soms goed en soms helemaal niet goed, omdat er verschillende methodieken zijn om te bepalen hoe 'goed' een oplossing is. Hoe de test precies is verlopen bij de Consumentenbond is onduidelijk, omdat de organisatie niet bekend wil maken aan wie het onderzoek is uitbesteed.

Andere testen

Ook resultaten van andere testen suggereren dat twijfel over testeresultaten gerechtvaardigd is. Vorig maand haalde de software nog een positief resultaat in een test van het gezaghebbende Virus Bulletin. Deze wordt beschouwd als een van de strengste tests van antivirussoftware, omdat één misser al tot een onvoldoende kan leiden.

Virus Bulletin confronteert de kandidaten met malware die actief door criminelen wordt gebruikt. Deze methode zou eerlijker zijn dan testen waarbij ook obscure malware wordt meegenomen die niet in het wild voorkomt.

Teststandaard

Microsoft hoopt dat de problemen rond de tests snel tot het verleden gaan behoren, omdat er momenteel wordt gewerkt aan een standaard manier van testen. Hierdoor zouden klanten niet meer te maken krijgen met tegenstrijdige tests. Het bedrijf werkt voor het bereiken van de standaard met concurrenten mee in AMTSO, Anti-Malware Testing Standards Organization.

Als het aan de softwaregigant ligt sluit ook de Consumentenbond zich bij dit initiatief aan. "De consument is pas echt geholpen wanneer de Consumentenbond zou bijdragen aan het wegnemen van de verwarring over dit soort resultaten en mee zou werken aan de duidelijkheid waar de branche en de consument zo naar op zoek zijn."