Het bericht dat software architect Alex Kibkalo is opgepakt omdat hij geheimen over Windows 8 en RT naar een Franse blogger zou hebben gelekt, is in de Verenigde Staten ingeslagen als een bom. Privacyexperts plaatsen grote vraagtekens bij de werkwijze van Microsofts digitale rechercheteam in deze zaak.

Het bedrijf kwam het lekken van bedrijfsgegevens over Windows 8 en RT op het spoor toen het inbrak op het Hotmail-account van een Franse blogger. Hoewel Microsoft doet voorkomen alsof het volgens zijn eigen policies gehandeld heeft, had het bedrijf geen gerechtelijk bevel. Op deze manier zou de privacy van meerdere klanten ondermijnd kunnen worden, menen privacyexperts en advocaten.

Oproep tot boycot

Advocate Jennifer Granick stelt tegenover New York Times dat ze verwacht dat geen journalist nog langer gebruik zal maken van Microsoft-diensten als het bedrijf op deze manier te werk gaat. "Microsoft heeft maling aan welke verwachting van privacy dan ook. Het heeft puur in eigen belang gehandeld en laten zien dat het gewoon mail kan meelezen", zegt decaan Edward Wasserman van de School voor Journalistiek van de Universiteit van Berkeley.

Microsoft heeft volgens advocaat Nate Cardozo van de Electronic Frontier Foundation het recht om onderzoek te doen in 'eigen' mailboxen, maar is het zeer zeldzaam dat ze ook daadwerkelijk een mailbox van een klant openen. "Het is een zeer onwenselijke situatie", zegt hij.

Privacydirecteur wast handen in onschuld

In een reactie laat de privacychef van Microsoft weten dat het een "zeer bijzondere situatie" situatie betrof en dat er geen gerechtelijk bevel nodig was om een dergelijk onderzoek te verrichten. "Dat hoeft niet voor onderzoek naar informatie opgeslagen op servers op ons eigen terrein." Microsoft blijft erbij dat privacy van klanten "ongelooflijk belangrijk" voor het bedrijf is.

Strengthening our policies for investigations