Het betreft bijvoorbeeld enkele oudere bestandsformaten van Word, Excel en Powerpoint. Ook sommige oude bestandsformaten van Lotus Notes en Corel Draw zijn uit den boze na installatie van het in september uitgebrachte service pack. De betreffende bestanden worden geblokkeerd, omdat ze volgens Microsoft 'minder veilig' zijn. "Ze kunnen een risico voor u vormen", stelt de softwaremaker.

In een support bulletin geeft Microsoft een work-around voor gebruikers die toch toegang willen tot hun oude bestanden. Voor de work-around is het nodig aanpassingen te doen aan de registry – niet iets was de huis-tuin-en-keuken-gebruiker vaak doet.

Microsoft heeft het support bulletin al begin december online gezet, maar verder geen ruchtbaarheid gegeven aan de gevolgen van het installeren van service pack 3 voor Office 2003.

Een gebruiker van Slashdot noemt de work-around 'onwaarschijnlijk complex' en vraagt zich af waarom Microsoft de gebruiker niet gewoon een simpele user interface aanbiedt. De meeste reacties op Slashdot zijn negatief. "Dankjewel Microsoft", schrijft een gebruiker, "dat je aantoont waarom we ODF nodig hebben."

Scott Gilbertson maakt op het Compiler-blog van Wired eveneens gehakt van de maatregelen van Microsoft. "Bestandsformaten zijn niet onveilig. De kwetsbaarheid zit in het programma dat de bestanden opent en het uitvoeren van exploits toestaat. Het probleem schuilt niet in de oude documenten, maar in de beslissing van Microsoft om de formaten niet meer te ondersteunen in plaats van de onveilige code in Office aan te pakken." Gilbertson adviseert OpenOffice.org als alternatief voor het aanpassen van de registry.