"Zoals beloofd ben ik er even in gedoken en wat blijkt; Afgelopen nacht is wereldwijd een wijziging op het beleid doorgevoerd waardoor er ook voor alle consumentenversies van Windows Vista een 'Uitgebreide ondersteuning' van toepassing is tot april 2017", antwoordt marketing manager Joris Jan Goos van Microsoft Nederland op vragen van Webwereld.

Gauw bijgewerkt

Hij verwijst naar de supportpagina voor Windows Vista, die nu is bijgewerkt. Daar viel tot gisteren nog te lezen dat de consumentenvarianten geen 'extended support' krijgen en dat de algemene support op 10 april 2012 komt te vervallen. Dat zou betekenen dat de Vista-varianten Home Basic, Home Premium en Ultimate over anderhalve maand geen patches meer zouden krijgen.

Vragen van Webwereld aan Microsoft leverden aanvankelijk de reactie op dat het aankomende vervallen van de support gold voor de oorspronkelijke Vista-release of op de 'tussenversie' met service pack 1 (SP1). "Ik heb de support pagina ook even grondig bekeken en moet toegeven dat het wat ongelukkig is weergegeven, maar het verlopen van support geldt alleen voor de RTM versie (versie waarmee we gelanceerd zijn) en service pack 1", antwoordde Goos aanvankelijk.

'SP2 installeren'

"Alle gebruikers kunnen gratis Service Pack 2 downloaden en installeren waardoor zij weer volledig onder support vallen", meende hij eerder deze week nog. Webwereld heeft hem gewezen op diverse supportpagina's van Microsoft zelf en de FAQ daarover waarin het bedrijf stelt dat er geen verlengde ondersteuning geldt voor consumentenproducten.

De marketing manager bevestigde vervolgens de correctheid van de data over het beëindigen van de support voor de RTM-versie (SP0) en die met SP1. Daarbij verwees hij naar één van de supportpagina's die Webwereld hem had aangereikt. Over de ondersteuning voor de meest actuele Vista-versie, dus mét SP2, verkeerde hij echter in twijfel.

"Ook als ik de supportwebsites goed lees, constateer ik dat SP2 in april dit jaar end-of-support zou moeten gaan. De productwebsite roept gebruikers echter op om SP2 te downloaden. Zolang SP2 gedownload kan worden, duurt het in ieder geval nog even voordat dit SP daadwerkelijk end-of-support kan gaan."

Plots verlengd

Die reactie bleek niet correct te zijn, maar daar is vannacht verandering in gekomen. Na contact met het Amerikaanse hoofdkwartier weet de Nederlandse marketing manager te melden dat daar nu net is besloten om de support voor Vista-consumenten met vijf jaar te verlengen. Daarmee krijgen de consumentenvarianten dus toch nog uitgebreide ondersteuning, net zoals de zakelijke varianten Business en Enterprise.