Deze securitytrend is door de Windows-fabrikant zelf geconstateerd in zijn meest recente beveiligingsrapport (SIR, Security Intelligence Report). Dat bevat de neerslag van onderzoek naar het it-beveiligingslandschap in de tweede helft van vorig jaar. Microsoft haalt in de cijfers het aantal Windows-infecties uit zijn malwarecleaner, die maandelijks automatisch meekomt met Windows Update.

Groter infectierisico

Daaruit blijkt dat Windows Vista in totaal meer besmettingen heeft dan XP, en Vista met alleen SP1 (service pack 1) flink meer. Die versie van besturingssysteem geniet sinds juli 2011 geen ondersteuning meer. Sinds dat moment maakt Vista SP1 17 procent meer kans op een malwarebesmetting dan het elf jaar oude XP met SP3. Normaliter zijn nieuwere Windows-versies juist veiliger, schrijft Computerworld.com.

Vista telt meer malware-infecties dan XP, en Windows 7: Klik voor groot

Vista was tot ongeveer augustus vorig jaar nog minder vaak besmet dan XP. Toen is er plots een stijging opgetreden in het aantal ontdekte - en opgeschoonde - malwaregevallen op Vista. Dit geldt voor dat besturingssysteem zowel met SP1 als met SP2. Laatstgenoemde bleef daarbij nog onder het aantal XP-besmettingen, maar het niet langer ondersteunde SP1 passeerde de voorganger al vrij snel.

XP is ingehaald, qua besmettingen: Klik voor groot

SP2-support plots opgerekt

Windows-gebruikers die nog op Vista zitten, krijgen het advies om bij te blijven: dus SP2 te installeren. Die versie van Microsofts vorige besturingssysteem krijgt nog wel patches, tot april 2017. Die supportdeadline is begin dit jaar onverwacht en op de valreep opgeschort. Oorspronkelijk zouden de consumentenvarianten van Vista SP2 na 10 april dit jaar geen patches meer krijgen.