Op Vista's veiligheidsblog steekt Austin Wilson van Microsoft de loftrompet over de veiligheid van het besturingssysteem in het eerste productiejaar.

Browser

Wilson is met name positief over de User Account Control (UAC) en de Internet Explorer Protected Mode. Deze maatregelen hebben zowel het risico als de ernst van veiligheidsbulletins verkleind.

Vooral Vista's browser, Internet Explorer 7, zou bijdragen aan de verhoogde veiligheid, meent Wilson. "Die beschermt persoonlijke informatie van eindgebruikers. Wekelijks worden één miljoen phishing-aanvallen geblokkeerd, zodat er een groot aantal potentiële identiteitsdiefstallen of gevallen van creditcardfraude is tegengehouden. Ruim 3.500 sites gebruiken de door Explorer 7 ondersteunde Extended Validation SSL Certificates (EV SSL) ter bescherming van online transacties.

Lekken

Maar de grootste winst ziet Wilson in het terugdringen van het aantal lekken en infecties. In het eerste jaar van Windows XP verschenen er op 26 afzonderlijke dagen updates; bij Vista slechts op negen.

Voor meer informatie over lekken verwijst Wilson naar het gisteren verschenen One Year Vulnerability Report van zijn collega Jeff Jones. Deze stelt dat Vista in het eerste jaar veel minder beveiligingslekken had dan de eigen voorganger XP, Mac OS X 10.4 en Linux-besturingssystemen Ubuntu.

Malware

Uit Microsofts Security Intelligence Report van eind vorig jaar haalt Wilson cijfermateriaal over de infecties. Via Vista zouden zestig procent minder malware-infecties en 2,8 keer minder ongewenste software binnenkomen, dan via Windows XP SP2.

Trots

Concluderend stelt Wilson: 'We blijven het herhalen: met veiligheid blijf je bezig. Maar de nadruk die wij op veiligheid leggen bij het ontwikkelen, ondersteund door de reacties die wij krijgen via het Microsoft Security Response Center, en de verregaande beschermingsmaatregelen van Vista leveren grote voordelen voor de consumenten. En daar ben ik trots op.'

Een bezoeker van de blog reageert kritisch op Wilsons loftuitingen: 'Nu de stabiliteit en veiligheid zo goed voor elkaar zijn, moeten Vista's PRESTATIES maar eens verbeterd worden.'