Eerder deze maand dook Microsoft voor het eerst op in de toptien die Spamhaus bijhoudt van ISP's die populair zijn bij spammers. Eind vorige week bereikt het softwarebedrijf de vijfde plaats. Op het moment van schrijven is Microsoft weer gedaald naar plaats zes.

In een verklaring tegenover Security Fix laat Microsoft weten het spam-probleem serieus te nemen. Security-journalist en blogger Brian Krebs zet daar echter zijn vraagtekens bij. Zo wacht Microsoft in sommige gevallen erg lang – langer dan een maand – met het aanpakken van het misbruik van zijn diensten door spammers.

Met name de dienst LiveFileStore.com (voorheen bekend als Windows Live Folders) wordt misbruikt door spammers. Op een aparte Microsoft-pagina meldt Spamhaus 'maandenlang misbruik van LifeFileStore'. "Er gebeurt weinig op het misbruik te stoppen."

Volgens Spamhaus wordt LiveFileStore inmiddels minder gebruikt voor legitieme doeleinden dan voor spam. Tegenover Security Fix verklaart Richard Cox, chief information officer (cio) bij Spamhaus, dat de organisatie er al enkele maanden bij Microsoft op aandringt om actie te ondernemen. Tot nu toe zonder het gewenste resultaat.

Microsoft-domeinen zijn geliefd bij spammers omdat de makers van spamfilters de adressen niet snel op een zwarte lijst zullen zetten. Cox verklaart dat Spamhaus nu enkele 'kleine' Microsoft-domeinen op zijn blocklist heeft geplaatst om de aandacht van het softwarebedrijf te trekken. Bron: Techworld