Zo’n honderd dagen voor de deadline waarschuwt Microsoft nog eens voor het einde van de XP-support. Ditmaal betreft het de bankensector in India. Volgens Microsoft lopen daar nog altijd 34.115 overheidsbanken aanzienlijke risico's. Het gaat met name om veel filialen net buiten de grote steden en op het platteland. Zij zijn straks kwetsbaar voor malwaremakers en aanvallen en kunnen daardoor grote verliezen oplopen.

Overstappen kost zeker 4 maanden

Hoewel de dag dat Microsoft stopt met zijn ondersteuning dichterbij komt, maakt circa de helft van de Indiase bankensector nog gebruik van XP, blijkt uit een studie door Ascentius Consulting. Dit terwijl banken gemiddeld tussen de 4 en 6 maanden nodig hebben om over te gaan op een nieuwe Windows-versie.

Doen zij dit niet, zijn de risico's niet te overzien. Ascentius waarschuwt voor trage systemen die voor lange wachtrijen volgen en somt de schade op. Die kan oplopen tot ruim 128,5 miljoen euro per dag. Door een groot incident waarbij systemen in het ergste geval drie dagen lang niet operationeel zijn, is de schade 38,6 miljoen euro.

XP na 8 april geen goed idee

Volgens het laatste Security Intelligence Report van Microsoft is de kans dat Windows XP-gebruikers na 8 april 2014 besmet raken nu al zes keer groot als bij een moderner OS zoals Windows Vista, Windows 7 en 8.